• 210-2532572
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Τρέχουσα Ενημέρωση

Όλες οι τρέχουσες εξελίξεις στο χώρο από τη Hellecon Services

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης 2023

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης: Εγκύκλιος 2023

Πρόληψη θερμικής καταπόνησης: Εγκύκλιος 2023...

Το καλοκαίρι έχει έρθει, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνιση τους αλλά τις επόμενες εβδομάδες αναμένονται όπως κάθε καλοκαίρι να μας συνοδέψουν.
Για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης, έγκαιρα φέτος εκδόθηκε σχετική εγκύκλιος από το Υπ. Εργασίας. .
Η HELLECON SERVICES όπως κάθε χρονιά σας αποστέλλει το σχετικό newsletter ώστε να υπενθυμίσουμε και επισημάνουμε ορισμένες βασικές οδηγίες για την πρόληψη των κινδύνων που προκύπτουν από τον καύσωνα.

 Οι εργοδότες οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία της ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας, σε περίπτωση δε μη συμμόρφωσης επιβάλλονται οι προβλεπόμενες διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

 Τονίζεται ότι στις υποχρεώσεις των εργοδοτών, μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνονται οι εξής:

  1. Ο προσδιορισμός των εργασιών και των χώρων εργασίας όπου ο κίνδυνος θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων αναμένεται να είναι αυξημένος και η αναλυτική εξειδίκευση των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που πρέπει κατά περίπτωση να ληφθούν για την αντιμετώπισή του
  2. Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτυπώνονται στη γραπτή εκτίμηση των υφιστάμενων κατά την εργασία κινδύνων
  3. Η λήψη των κατάλληλων κατά περίπτωση τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων. *Ενδεικτικός κατάλογος τεχνικών και οργανωτικών μέτρων παρατίθεται στο συνημμένο Παράρτημα 1.
  4. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών
  5. Η χορήγηση στους εργαζόμενους κατάλληλων μέσων ατομικής προστασίας.
  6. Σε κάθε περίπτωση, η θερμοκρασία στους χώρους εργασίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού λαμβανομένης υπόψη της φύσης της εργασίας, της σωματικής προσπάθειας που απαιτείται για την εκτέλεσή της
  7. Οι εργοδότες οφείλουν να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των εργαζομένων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Η ένταξη των εργαζομένων στις παραπάνω ομάδες γίνεται από τον Ιατρό Εργασίας της επιχείρησης και, όπου δεν προβλέπεται η απασχόληση Ιατρού Εργασίας, με ιατρική βεβαίωση που θα προσκομίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος.
  8. Επιχειρήσεις υπαγόμενες σε συλλογικές ρυθμίσεις εργασίας εν ισχύ, οφείλουν να τηρούν τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τη θερμική καταπόνηση, σύμφωνα με τυχόν ειδικούς όρους που περιλαμβάνονται σε αυτές.

 

Ο παρακάτω πίνακας ορίζει τα όρια της θερμοκρασίας σε σχέση με την ένταση της εργασίας στα οποία υποχρεούται ο εργοδότης να λάβει μέτρα (σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO 7933:2004).

 

 

Σύμφωνα με την φετινή Εγκύκλιο 52903/26-5-2023, για την τεκμηρίωση της τυχόν θερμικής καταπόνησης εργαζομένου σε θερμοκρασιακά επιβαρυμένο χώρο εργασίας κατά την περίοδο του θέρους, προτείνονται μετρήσεις των βασικών παραμέτρων του περιβάλλοντος που διαμορφώνουν το τοπικό μικροκλίμα, δηλ: της θερμοκρασίας και ταχύτητας του αέρα, της σχετικής υγρασίας και της ακτινοβολούμενης θερμότητας. Η συνέργεια αυτών σε συνδυασμό με παραμέτρους που σχετίζονται με τον ίδιο τον εργαζόμενο καθορίζουν τις τυχόν επιπτώσεις της θερμότητας του περιβάλλοντος στην υγεία του εργαζομένου και κατ’ επέκταση την αίσθηση άνεσης ή δυσφορίας που του προκαλείται. 

 

Εγκύκλιος 52903/26-5-2023

Loading...

 

Σχετικά Άρθρα


Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 

Η Hellecon Services είναι εταιρία με 17+ χρόνια εμπειρίας σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και όλους τους σχετικούς κανονισμούς. Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας σας είναι ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους τους υπαλλήλους σας, εξοικονομώντας σας χρήματα και αποφεύγοντας τυχόν ποινές και πρόστιμα από τον ΣΕΠΕ.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ΣΗΜΕΡΑ!Σχετικά με Τρέχουσα Ενημέρωση

Οδηγίες του Υπουργείου για ΜΕΤΑ από την πλημμύρα

Οδηγίες του Υπουργείου για ΜΕΤΑ από την πλημμύρα - Σύνδεσμοι

Σημαντικές οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα, για την κυκλοφορία των πολιτών, για τον καθαρισμό του σπιτιού, για την κατανάλωση νερού και τροφίμων και την ασφάλεια των πολιτών, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων

ΚΥΑ 72555 2023 Ασφάλεια κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων

Δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 72555/2023 - ΦΕΚ 4958/Β/7-8-2023 που αφορά την Ασφάλεια και Υγεία κατά τη διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με μοτοποδήλατα ή μοτοσικλέτες. (Επισυνάπτεται)

13 Κανόνες για την Πρόληψη του Πνιγμού

13 Κανόνες για την Πρόληψη του Πνιγμού - Φυλλάδιο

13 ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΝΙΓΜΟΥ

και επιπλέων οδηγίες για την Πρόληψη, την Διάσωση και τις Πρώτες ενέργειες και βοήθειεςs σε περίπτωση γεγονότος.

Καύσωνας Κλέων Ιούλιος 2023

Λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών ενόψει του επικείμενου καύσωνα

Συνημμένη θα βρείτε την Εγκύκλιο , αναφορικά με την τηλεργασία στους Δημοσίου υπαλλήλους αναφέρονται τα εξής:

© 2023 Hellecon Services. All Rights Reserved.