Με την Μελέτη Εργονομίας μελετάμε και αναλύουμε την βελτίωση της ανθρώπινης απόδοσης , υγείας και ευεξίας μέσω της συμβολής του σχεδιασμού μεθόδων και περιβάλλοντος εργασίας / χώρων όπου οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τους εξοπλισμούς για την εργασία.
Βασική αρχή της μελέτης είναι να θέτει τις ανάγκες και τις δυνατότητες του ανθρώπου στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας.
Η εργονομική μελέτη των θέσεων εργασίας μπορεί να αφορά μια γραμμή παραγωγής ή σύστημα γραφείων έως και μια απλή μορφή κάποιου μηχανήματος που θα χειριστεί ο εργαζόμενος.
Η Μελέτη Εργονομίας λαμβάνει υπόψιν την τεχνολογία , τις φυσικές παραμέτρους και τον σωματότυπο των ανθρώπων που χειρίζονται τον εκάστοτε εξοπλισμό.
Οι εξειδικευμένοι ανθρωποι μας εργάζονται πάνω στην ανθρώπινη επίδοση και στις τεχνολογικές εφορμογές ώστε η κάθε θέση εργασίας – μηχάνημα να μπορεί να χειριστεί εύκολα και χωρίς κινδύνους για τον χρήστη.
Η Μελέτη εργονομίας περιλαμβάνει :
Την Φυσική Εργονομία και ασχολείται με τα ανατομικά , ανθρωπομετρικά , φυσιολογικά και εμβιομηχανικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου σε σχέση με φυσική δραστηριότητα (στάση σώματος κατά την εργασία, χειρισμός και μεταφορά φορτίων, μεταφορά φορτίων ή συχνά επαναλαμβανόμενες κινήσεις). Οι παρεμβάσεις μας αφορούν αλλαγές στον χώρο ή και τα βοηθήματα που μειώνουν τον μυοσκελετικό φόρτο.
Η Γνωστική Εργονομία που αφορά την εκτίμηση του νοητικού φόρτου και την ανάλυση λαθών.
Την Οργανωσιακή Εργονομία που αφορά την συμβολή στον σχεδιασμό ροών εργασίας , συνεργατικών πληροφοριακών συστημάτων
Με την εφορμογή της Μελέτης Εργονομίας οι εργαζόμενοι θα νιώθουν άνετα, δεν θα υπάρξουν παράπονα σχετικά με ενοχλήσεις (στη μέση, στα μάτια και αλλού) και η παραγωγικότητα των εργαζομένων θα είναι υψηλή.
Η μη σωστή εργονομία των θέσεων εργασίας μπορεί να προκληθεί από την κακή επιλογή επίπλων αλλά και άλλους παράγοντες εκτός του εξοπλισμού του γραφείου όπως ο φωτισμός, η θέση εργασίας και άλλοι παράγοντες.
Η μη σωστή εργονομία επίσης μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του εργαζόμενου, την διάθεση του και φυσικά την παραγωγικότητα του.
Ο σωστός σχεδιασμός διαμορφώνει ένα άνετο και ασφαλές περιβάλλον εργασίας και οδηγεί στην αποδοχή και πλήρη χρήση του εξοπλισμού από τους εργαζομένους.
Με τον εργονομικό σχεδιασμό επιτυγχάνονται:
- Η πρόληψη των ατυχημάτων και των αρνητικών σωματικών επιπτώσεων που η εργασία μπορεί έχει στην υγεία του εργαζόμενου.
- Η μείωση του σωματικού (μυϊκή κόπωση), και ψυχικού (στρες) στον εργαζόμενο
- Η αύξηση της ικανοποίησης από την εργασία.
Χώροι γραφείων
Στο πλαίσιο του εργονομικού σχεδιασμού για χώρους γραφείων επιτελούνται:
- Επιλογή των θέσεων Εργασίας με βάση το φώς , τον αερισμό , τον κλιματισμό των γραφείων
- Σχεδιασμός ή επιλογή Επίπλων και λοιπού Εξοπλισμού Γραφείου με εργονομικά κριτήρια.
- Σχεδιασμός ή επιλογή Εργαλείων και Βοηθημάτων Εργασίας.
Βιομηχανικοί Χώροι
Μελέτες Εργονομίας επίσης εκπονούνται για βιομηχανικούς χώρους, χώρους εστίασης, χώρους συνάθροισης κοινού.