AΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ
AUTOMOTIVE
WHISTLEBLOWING
SERVICES

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κανονισμός Εργασίας και Πολιτική για Βία και Παρενόχληση

Υποχρεώσεις των Εταιρειών Σχετικά με τον Κανονισμό Εργασίας και την Πολιτική για τη Βία και Παρενόχληση στην Εργασία

Εγκύκλιος 18547- 25/02/2022 του Υπ. Εργασίας με την οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις των εταιριών

Εγκύκλιος 18547- 25/02/2022 του Υπ. Εργασίας με την οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις των εταιριών για την υποβολή προς κύρωση Κανονισμών Εργασίας προσωπικού η οποία θα περιλαμβάνει και την Πολιτική σχετική με την Βία και Παρενόχληση.

Σύμφωνα με την συνημμένη δημοσιευμένη Εγκύκλιο 18547- 25/02/2022 του Υπ. Εργασίας με την οποία περιγράφονται οι υποχρεώσεις των εταιριών για την υποβολή προς κύρωση Κανονισμών Εργασίας προσωπικού η οποία θα περιλαμβάνει και την Πολιτική σχετική με την Βία και Παρενόχληση.

Ο Κανονισμός Εργασίας καταρτίζεται μονομερώς από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3789/1957 σε συνδυασμό με το άρθρο 11 του ν. 4808/2021 και την υπ’ αριθ. 82063/2021 ΥΑ.

Α. Με τα άρθρα 9 και 10 του Ν. 4808/2021 θεσπίστηκε η υποχρέωση των επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από είκοσι (20) άτομα να υιοθετούν πολιτική για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Η Πολιτική περιλαμβάνει τα μέτρα πρόληψης της εμφάνισης γεγονότων Βίας και Παρενόχλησης και της διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης.

Οι πολιτικές αυτές σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4808/2021 είναι αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων ως περιεχόμενο της Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ή του Κανονισμού Εργασίας ή καταρτίζονται από τον εργοδότη, κατόπιν διαβούλευσης με τους εκπροσώπους της πλέον αντιπροσωπευτικής συνδικαλιστικής οργάνωσης της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης ή με το συμβούλιο εργαζομένων και, εφόσον δεν υπάρχουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, κατόπιν ενημέρωσης των εργαζομένων και ανάρτησης του σχεδίου πολιτικής στον χώρο εργασίας ή γνωστοποίησής του, προκειμένου να λάβει απόψεις.

*Κανονισμό εργασίας υποχρεούνται να έχουν οι επιχειρήσεις με πάνω από 70 εργαζόμενους (και μπορεί να επεκταθεί και σε πάνω από 40 εργαζόμενους ) και η Πολιτική για την Βία και Παρενόχληση υποχρεούνται να έχουν οι επιχειρήσεις με πάνω από 20 εργαζόμενους (4808/21)

Β. Σχετικά με τον Κανονισμό Εργασίας Προσωπικού που καταρτίζονται μονομερώς από τον εργοδότη, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.δ. 3789/1957, οι επιχειρήσεις – εργοδότες οφείλουν:

  1. Εφόσον διαθέτουν ήδη εγκεκριμένο Κανονισμό Εργασίας, να καταθέτουν προς την αρμόδια υπηρεσία αίτηση τροποποίησης του Κανονισμού τους με συνημμένα τα ακόλουθα:
    • Υπεύθυνη δήλωση του νομίμου εκπροσώπου όπου θα αναγράφεται ο συνολικός αριθμός εργαζομένων που απασχολούνται στην επιχείρηση
    • Σχέδιο τροποποίησης Κανονισμού το οποίο θα περιλαμβάνει την πολιτική της επιχείρησης για τη βία και παρενόχληση στην εργασία
    • Φωτοαντίγραφο του εγκεκριμένου Κανονισμού.
  2. Εφόσον πρόκειται να καταθέσουν ή έχουν ήδη καταθέσει Κανονισμό Εργασίας, αλλά προς το παρόν εκκρεμεί η έγκρισή του, να υποβάλουν ή να επανυποβάλουν αντιστοίχως, Σχέδιο Κανονισμού στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η πολιτική της επιχείρησης για την βία και παρενόχληση στην εργασία.
  3. Tα Σχεδίων Κανονισμών Εργασίας για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις κατατίθενται ως εξής: > στα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Συντονισμού Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων (ΤΣΕΕΣ) των Περιφερειακών Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων. Η τοπική αρμοδιότητα των ΤΣΕΕΣ ορίζεται με βάση τον τόπο που βρίσκεται η έδρα της επιχείρησης.